Отець Серафин “повернувся” до Рівного

Память про легендарну для Рівного особистість — останнього настоятеля головного католицького храму Рівного — отця Серафина (Кашубу) увічнили меморіальною дошкою на стіні колишнього Рівненського Костела Різдва Пресвятої Діви Марії і Святого Антонія Падуанського.

Уперше за останні понад 60 років у колишньому головному католицькому xрамі Рівного прозвучала урочиста меса, яку відслужили з нагоди відкриття меморіальної дошки на честь отця Серафина. Місце для неї обрали не випадково. Адже отець Серафин (в миру Алойзи Кашуба) у післявоєнні роки був настоятелем костелу Святого Антонія – головного храму римо-католиків Рівного. За срср навіть згадувати його ім’я було крамолою. Однак у спогадах багатьоx рівнян старшого віку опальний священник-капуцин живе й донині. Отець Серафин залишався зі своїми прихожанами і костелом до кінця. Він був свідком закриття і нищення храму. Тепер ім’я забороненого і репресованого Слуги Божого справедливо повертається до нашого міста.

Дошку монтували ще напередодні відкриття
Усе готово до відкриття
Аншлаг в органному залі

Ініціатором створення і розміщення пам’ятної дошки на будівлі колишнього костела Святого Антонія, а тепер зали камерної та органної музики був отець Владислав Чайка – настоятель Рівненського римо-католицького Костела Святих Петра і Павла та Божого Милосердя.

Відкрив урочисте богослужіння отець Владислав Чайка

Керівництво та колектив Рівненської філармонії також підтримали таку ініціативу, усвідомлюючи, історичну значимість як будівлі, в якій нині працює органний зал, так і постаті отця Кашуби. Підтримали ідею створення меморіальної дошки і в обласній владі.

Знаково, що відкриття дошки відбулося 13 червня, у день, коли римо-католицька церква поминає святого Антонія з Падуї, на честь якого назвали головний рівненський костел.

На сцені, на місці якої колись був головний вівтар костелу, розташувались для відправи священники
Наче в колишній костельній залі… Лише сучасний декор та великий орган на місці колишнього головного вівтаря повертають нас у теперішнє
Освячення меморіальної дошки
Керівники міста та області відкривають дошку

Відтепер шанувальники музичного мистецтва, заходячи всередину будівлі, звертатимуть увагу на закріплену праворуч дошку із зображенням того, з чиїм ім’ям назавжди пов’язана ця будівля. А знищений радянською владою релігійний храм продовжив своє життя, ставши сучасним храмом мистецтва, в імпрезах якого гармонійно поєднуються релігія, історія, музика.

Отець Владислав Чайка і юні рівненські xарцери
Майдан Музики перед органним залом заповнили рівняни
Останній настоятель головного католицького xраму Рівного тепер назавжди “повернувся” до нашого міста

Світлана КАЛЬКО

Це цікаво  Виставка “брехунців” різних часів відкрилася в Рівненському краєзнавчому музеї

Фото авторки публікації

Оцініть будь-ласка публікацію
(Поставлено оцінок: 1, середня: 5,00)
Загрузка...