“Позаздрив би Лувр”: десять унікальних експонатів XVI-XVII століть з колекції замку на Рівненщині

Надгробна плита Анни-Алоїзи Ходкевич — єдиний оригінальний поховальний елемент родини князів Острозьких в Україні. Експонат знаходиться у Дубенському замку на Рівненщині, але наразі недоступний для огляду відвідувачам через воєнний стан. Статтю про надгробну плиту та ще дев’ять унікальних предметів періоду правління князів Острозьких опублікували в журналі “Історичний калейдоскоп”.

Про ці експонати Суспільному розповів завідувач відділу історії державного історико-культурного заповідника Дубна — Юрій Пшеничний. З його слів, в журналі “Історичний калейдоскоп” опублікували статтю про десять унікальних експонатів Дубенського замку на Рівненщині. Це речі XVI-XVII століть, якими користувалися за правління князів Острозьких.

“Експонати відбирали за принципом їхньої унікальності. Їх об’єднує те, що вони пов’язані з добою князів Острозьких. Це оригінальні речі, якими могли користуватися представники родини Острозьких”, — розповів завідувач відділу.

Дзвін Свято-Преображенського монастиря 1572 року. ДІКЗ
Розгортка з журналу “Історичний калейдоскоп”. ДІКЗ

З цієї добірки в заповіднику експонуються всі, окрім надгробної плити Анни-Алоїзи Ходкевич. Як зазначив історик, через воєнний стан її тимчасово закрили:

“Плита — це єдиний оригінальний поховальний елемент родини князів Острозьких в Україні, який зберігся до цього часу. Всі їхні інші поховальні пам’ятки були зруйновані. Ще в Польщі є збережена гробниця Януша”.

Надгробна плита Анни-Алоїзи Ходкевич. ДІКЗ

Унікальними Юрій Пшеничний назвав і елементи вбрання. Через те, що тканина зберігається погано, дуже рідко вдається виявити одяг у гарному стані. А в заповіднику є декілька таких речей. Зокрема сукня a la moda 1640 року, яку пошили за модними французькими зразками.

Сукня «alamoda» 1640 року. ДІКЗ

“Ще у криптах монастиря отців бернардинів знайшли чепець золото мереживний 1640 року. Його реставрувала фахівчиня з текстилю пізнього середньовіччя, професорка Анна Дронжковська з польського міста Торуні. Вона тоді зауважила, що навіть Лувр позаздрив би такому збереженому чіпцю середини XVII століття. Виготовили його десь в майстернях Італії. Це дуже високомистецька та рідкісна річ”, — розповів дослідник.

Чепець золотомережевий 1640 року. ДІКЗ

Він зазначив, що непересічним предметом є шкіряна бойова рукавиця:

“Шкіра дуже погано зберігається в ґрунтах. І вкрай рідко можна виявити такі речі в збереженому стані. Якщо проаналізувати деталі, то можна мати уявлення про елемент парадного костюма дубенського шляхтича або заможного міщанина XVI — початку XVII століть”.

Шкіряна бойова рукавиця шляхтича або заможного міщанина ХVІ — початку ХVІІ століть. ДІКЗ

У десятці унікальних експонатів музейної колекції також — дзвін Свято-Преображенського монастиря 1572 року, п’ятисвічник 1575 року, розп’яття та вушко від хрестика XVII століття. В переліку — ікона Пророка Божого Іллі з житієм кінця XVI століття. Також — частина ствола гармати XVI — початку XVII століть. Це один із найдавніших на території України типів гармат.

“Арсенал також здебільшого втрачений до цього часу. Цю зброю високохудожніми засобами часто робили майстри з Німеччини. Зокрема цю гармату, уламок якої в нас є, теж швидше всього зробили європейські майстри на замовлення князя Януша Острозького”, — підсумував Юрій Пшеничний.

П’ятисвічник 1575 року. ДІКЗ
Частина стволу гармати ХVІ — початку ХVІІ століть. ДІКЗ

Публікацію для журналу “Історичний калейдоскоп”, який видають у Вінниці, підготував Юрій Пшеничний у співпраці з провідним науковим співробітником відділу історії — Іваном Касянчуком та завідувачем філії інформаційно-телекомунікаційних систем заповідника — Юрієм Шесталюком. Останній зазначив, що незабаром на сторінці Дубенського замку планують відродити рубрику “Історія одного предмета”, у якій детально опишуть кожен із цих десяти унікальних експонатів.

Розп’яття та вушко від хрестика ХVІІ століття. ДІКЗ

Мар’яна РОСОЛОВСЬКА

Це цікаво  Премія імені Свєшнікова цьогоріч поїде на Березнівщину

Суспільне

Оцініть будь-ласка публікацію
(Ще немає оцінок)
Загрузка...