Рівненщина архітектурна — на подвір’ї Рівненського краєзнавчого музею

Давні архітектурні споруди Рівного та області, представлені у фотографіях та макетах, можна роздивитися на подвір’ї Рівненського краєзнавчого музею у рамках проєкту “Вулична виставка”.

Відкриття виставки відбулося першого липня на оглядовому майданчику музею, а приурочено її Дню архітектора України. Організатори заходу — Рівненський обласний краєзнавчий музей і кафедра архітектури та середовищного дизайну НУВГП.

Фрагмент виставки на оглядовому майданчику музею

На виставці представлено споруди Рівного, багато з яких уже немає, зокрема палац князів Любомирських — давніх володарів Рівного, костел святого Антонія — якраз у процесі руйнування; будівлі рівненського архітектора Бориса Андрєєва. До речі, докторка архітектури, професорка кафедри середовищного дизайну НУВГП Ольга Михайлишин подарувала Рівненському музею план до проєкту кірхи в Костополі авторства Бориса Андрєєва. Вона згадала у своєму виступі про рівненську спадщину цього непересічного архітектора та його вклад у розбудову нашого міста. Також пані Ольга розповіла про архітектурні макети об’єктів культурної спадщини краю, виконані студентами кафедри архітектури та середовищного дизайну, що представлені на виставці.

На світлинах – будівлі, багатьох з яких уже немає, або їхній вигляд спотворено перебудовами та реконструкціями
На світлинах – архітектор Борис Андрєєв та будинок, зведений за його проєктом на вулиці Соборній на початку 1950-х, що зберігся донині
Ольга Михайлишин з подарунком для музею

Виставку доповнено старими та сучасними світлинами архітектурних пам’яток Рівненщини — Дубна, Острога, музейного комплексу “Національний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви”. Є світлини і макет замкового комплексу в Олиці, що неподалік Рівного на Волині. На виставку вони потрапили з тих міркувань, що одними з останніх власників Олики були Януш Радзівіл та Анна Любомирська — сестра останнього власника Рівного з князівського роду Любомирських. Про княгиню Анну та її трагічну долю на прохання працівників музею коротенько присутнім розповіла авторка цих рядків.

Макет замкового комплексу в Олиці роботи рівненських студентів
Острозька синагога у реконструкції рівненських студентів

Усі кольорові фото, використані в експозиції, виконані старшим науковим співробітником сектору мистецтв РОКМ Віктором Луцем. Над створенням виставки працювали також завідувачка сектору впровадження цифрових технологій Ольга Морозова, старша наукова співробітниця відділу історії Олена Семенович і столяр музею (на його адресу від колег прозвучали слова вдячності за готовність оперативно і професійно виконати роботу) Олександр Мельничук.

Кольорові фото віктора Луця
Ольга Морозова розповідає про виставку

Рівненські музейники, в умовах, коли заклад зі зрозумілих причин не може працювати на повну потужність, намагаються максимально виконувати свою місію, використовуючи всі наявні можливості.

Це цікаво  Музшкола на Відінській? Батьки проти. Тимчасовий переїзд посварив батьків і адміністрацію музшколи

Оцініть будь-ласка публікацію
(Ще немає оцінок)
Загрузка...